Sukňa aj v zime - Rôzne typy sukní a rady, ako ich nosiť

Sukňa aj v zime - Rôzne typy sukní a rady, ako ich nosiť

Objav najobľúbenejšie, trendové typy sukní a rady ako ich nosiť. Vyber si svoju obľúbenú z nášho listu a inšpiruj sa štýlovými kombináciami

Článok sme pre Vás upravili a doplnili novinkami na rok 2023. Svoju obľúbenú midi sukňu môžete nosiť aj v zime, stačí doplniť správnymi topánkami a teplým svetrom, či rolákom. Inšpirujte sa outfitmi z našej ponuky:
3 kombinácie sukní v outfitoch

Sukňa, tubový útvar visiaci okolo pásu, je historicky druhým najstarším kusom odevu známym ľudstvu. Tušili ste, že má sukňa takmer najdlhšiu históriu v kategórií oblečenia? V minulosti bola sukňa používaná ženami, ale aj mužmi a len neskôr sa stala prevažne ženským kusom oblečenia. Zatiaľ čo v minulosti, bola sukňa iba kusom látky uviazanej okolo pásu, za posledných 100 rokov prešla dramatickými zmenami z desaťročia na desaťročie. Sukňa je jedným z najikonickejších a najdôležitejších kúskov dámskeho šatníka. S pokrokom v módnom priemysle sa menil štýl, dĺžka a typ sukne tak, aby sa prispôsobila súčasnej dobe.

Typy sukní podľa strihu a materiálu

PUZDROVÁ SUKŇA

Puzdrová sukňa je nadčasový kus odevu, ktorý vyhovuje každému typu postavy a každej vekovej kategórií, zostáva iba otázka stylingu. Takúto sukňu môžete nosiť počas akejkoľvek sezóny na rôzne príležitosti od obchodných stretnutí po obyčajné obedné stretnutie s kamarátkou. Pre kancelársky a pracovný look siahnite po čiernej puzdrovej sukni v kombinácií s košeľou. Košeľa nemusí byť klasická biela, siahnuť môžete po košeli so zaujímavou potlačou, alebo ju doplniť farebnou brošňou. Počas zimy môžete k sukni pridať vysoké čižmy, ktoré siahajú po kolená. Počas bežného dňa môžete staviť na kombináciu sukne a grafického trička spolu s teniskami.

PLISOVANÁ SUKŇA

Ak chcete instantne dodať svojmu outfitu štýl, použite plisovanú sukňu, ktorá je nesmierne všestranná. Túto sukňu môžete kombinovať s oversized svetrom, elegantnou blúzkou, grafickým tričkom, vypasovaným sakom, teniskami, mokasínami, lodičkami a takto by sme mohli pokračovať do nekonečna. Záleži len na udalosti, na ktorú sa chystáte.

Aby toho nebolo málo, tieto sukne sú nesmierne nenáročné. Nepotrebujú žehlenie, keďže sa nekrčia a preto sú skvelými spoločníčkami na cestách. Taktiež sú veľmi univerzálne..nezáleži či máte deň v práci, alebo romantickú večeru - Plisovaná sukňa vás nikdy nesklame!

 

ÁČKOVÁ SUKŇA

Áčková sukňa je pomenovaná, kvôli tvaru písmena A, ktorý pripomína. Takáto sukňa je z pravidla zúžená v páse a jemne, alebo výrazne rozšírená smerom nadol. Áčková sukňa je vhodná pre akýkoľvek typ postavy a je dobrou voľbou hlavne pre dámy, ktoré majú veľmi úzke boky. Závisiac od dĺžky je táto sukňa vhodná na spoločenskú udalosť, ale aj bežný deň. Tento typ sukne sa zvyčajne kombinuje s úzkym topom, ktorý je zastrčený do sukne. Zvoliť môžete tiež "body", ktoré je pohodlnejšie a zo sukne sa Vám nebude vyťahovať. Na bežný deň, môžete tiež použiť kombináciu s kratším pleteným svetrom, avšak takýto outfit môže pridať na objeme.

Puzdrová a plisovaná sukňa

Photo Via: thestylestalker.com

ASYMETRICKÁ SUKŇA

Asymetrická sukňa pôsobí vo väčšine prípadov slávnostne a preto je vhodná na spoločenskú udalosť. Dlhá asymetrická sukňa predĺžená v zadnej časti a kratšia v predu, je ideálnou voľbou ak sa chystáte na letnú svadbu. Jemne asymetrická kratšia sukňa v kombinácií s bielou blúzkou je dobrou voľbou ak sa po práci chystáte na večierok. S asymetrickou sukňou je veľmi jednoduché vytvoriť denný a zároveň nočný look.

TYLOVÁ SUKŇA

Takzvané "TUTU" sukne sa v posledných rokoch stali populárnymi nie len na spoločenských akciách, ale aj v uliciach. Zo začiatku to boli objemné sukne, vytvorené z navrstveného tylového materiálu. Dnes sú v ponuke rôzne tylové sukne, ktoré nepôsobia objemne. Ak chcete experimentovať, skúste nájsť jednovrstvovú, priehľadnú tylovú midi sukňu, ktorú budete kombinovať s denimovými nohavicami a zaujímavým grafickým tričkom. Dobrou kombináciou môže byť aj predlžený sveter, ktorý odkrýva iba časť sukne ako sofistikovaný detail.

  DENIMOVÁ SUKŇA

Chladnejšie počasie si priam vyžaduje viac vrstiev a denim je skvelým prvkom, ktorý obohatí váš outfit. Už počas jesene sme mali možnosť vidieť rôzne demonštrácie denimových sukní a nohavíc vo veľmi štýlových outfitoch. Existuje veľa nových spôsobov ako na denim, napríklad krátka denimová sukňa spolu s oversized svetrom a worker topánkami funguje ako instantný "cool-girl" outfit. Veľmi efektnou je aj denimová sukňa s gombíkmi pozdlž prednej časti sukne, stačí ju kombinovať s blúzkou a napríklad predlženým čiernym sakom, poprípade kabátom na štýl saka.

Asymetrická a denimová sukňa

Photo Via: thestylestalker.com

KOŽENÁ SUKŇA

Voľba koženého materiálu pre výrobu sukne je momentálne veľmi obľúbenou medzi väčšinou módnych dizajnérov a taktiež patrí k tejto sezóny. Kožená sukňa je ideálnou voľbou najmä počas jesených a zimných mesiacov. Vytvoriť sofistikovaný look je pomerne jednoduché. Zvoliť môžete kombináciu nezvyčajných materiálov ako tvíd, alebo zamat. Siahnuť tiež môžete po pletenom svetri, vysokých čižmách a o outfit máte postarané.

 

VOLÁNOVÁ SUKŇA

Niekedy, trocha asymetrie a náhodnosti, môže pridať Vám aj vášmu outfitu iný nádych a tak vyzerať naozaj štýlovo. Podobne ako pri iných typoch sukní, aj volánovú sukňu môžete stajlovať rôznymi spôsobmi a tak vytvoriť iný dojem. Namiesto čiernej puzdrovej sukne, môžete tentokrát skúsiť volánovú asymetrickú sukňu a doplniť ju jednoduchou bielou košeľov. Takáto jednoduchá zmena, vytvorí úplne iný dojem. Volánová sukňa tiež vyzerá veľmi osviežujúco v letnom outfite. Ideálnym materiálom by bola napríklad ľanová sukňa.

  SUKŇA S VYSOKÝM PÁSOM

Milovaná vďaka lichotivému tvarovaniu postavy a štýlu, ktorý ponúka. Sukňa s vysokým pásom preukázala, že patrí k "must-have" kúskom dámskeho šatníka. Rok čo rok máme v ponuke rôzne typy sukní s vysokým pásom, od širokých áčkových po kožené puzdrové sukne a midi strih. Práve všestranosť a prispôsobivosť, ktorá nám umožňuje nosiť toto dielo rôznymi spôsobmi. S kombináciami si nemusíte lámať hlavu, takmer všetko bude vyzerať lichotivo. Medzi kúsky, ktoré by ste mali skúsiť patrí crop top, alebo zastrčený rolákový sveter.

Suka Aj V Zime - Rôzne Typy Sukní A Rady Ako Ich Nosi

Photo Via: thestylestalker.com

Krátka sukňa s vysokým pásom

 

FISHTAIL SUKŇA

Nezvyčajný strih sukne, ktorý je výrazne rozšírený od kolien dole. Vrchná časť sukne je pomerne úzka. Na prvý pohľad sa tento strih sukne zdá vhodný iba na spoločenskú udalosť. Avšak výber správneho materiálu a dĺžky môže vytvoriť pomerne zaujímavý denný outfit. Károvaná, úpletová sukňa spolu s rolákovým svetrom a kotníkovými čižmami určite spadá do kategórie denného outfitu, ktorý určite očarí publikum.

PREKLADANÁ SUKŇA

Prekladaná sukňa pripomína šatku, ktorú si uviažete okolo pása, keď chcete vytvoriť provizórnu sukňu. Táto sukňa je jednou z naších najobľúbenejších, keďže je akýmsi spojením elegancie puzdrovej sukne a hravosti v podobe preloženého detailu. Práve preto je táto sukňa, podobne ako tylová sukňa, chodná na rôzny typ udalostí a môžete ju využiť do práce, ale aj na večierok. Snažte sa nájsť prekladanú sukňu so zaujímavým detailom. Napríklad v mieste spojenia s gombíkmi, alebo zaujímavou prackou. Takýto detail vie naozaj oživiť outfit a zostáva iba jemné a jednoduché doladenie outfitu pomocou topu a lodičiek. Počas zimy môžete skúsiť hrubší materiál, napríklad koženú sukňu v kombinácií s rolákom a kotníkovými, alebo vysokými čižmami.

Úzka fishtail sukňa
Prekladaná čierna kožená sukňa

Photo Via: thestylestalker.com

Typy sukní podľa dĺžky

MAXI SUKŇA

Takmer počas celej histórie boli pre ženy, sukne známe najmä v dlhom - MAXI prevedení a siahali až po zem. V sedemnástom storočí sa dlhé sukne nosili dokonca s tromi spodničkami. Až na začiatku 20. storočia a to konkrétne okolo roku 1920 začali dizajnéri sukne skracovať a tak vznikli Midi sukne. Dĺžka sukní sa v tom čase pohybovala medzi členkami a kolenami.

Dnes máme maxi sukne v rôznych prevedeniach a závisiac od materiálu sú vhodné počas celého roka. Teplákové, alebo úpletové maxi sukne, ktoré sú vyrobené z ľahkého materiálu sú populárne hlavne počas leta. Ľahká, látková maxi sukňa vyzerá dobre v kombinácií s tričkom a teniskami, alebo otvorenými sandálmi. Populárne sú aj spoločenské maxi sukne, vyrobené z leského a hrubšieho materiálu, ktorý drží pekný tvar. Táto možnosť je veľmi obľúbená vďaka univerzálnosti, ktorú ponúka. Dlhú spoločenskú sukňu môžete kombinovať napríklad so spoločenským topom vyrobeným z čipky. Veľmi obľúbenou potlačou dlhých sukní je napríklad kvetinová.

Žena v hnedej maxi sukni

Photo Via: thestylestalker.com

MIDI SUKŇA

Všetko to začalo v roku 1920, kedy sa dlhé sukne siahajúce po podlahu začali skracovať. Práve ukončenie vojny a šírenie ideálov feminizmu má na svedomí vznik Midi sukne. V tomto období bola Viktoriánska éra a jej dlhé a mohutné sukne, utiahnutá do pozadia a Coco Chanel začala šíriť novú myšlienku o ženách, ktoré žijú svoj život naplno. Až do roku 1926-1928 kedy Hospodárska kríza navrátila dĺžku sukní späť na zem. Midi sukne prešli niekoľkými zmenami až do roku 1960, kedy sa začali spopularizovať aj Mini sukne. Krátke sukne, ktoré odhaľovali nohy nezískali priazeň každého, preto sa neskôr tohto "problému" ujali feministky.

Dnes môžeme s istotou povedať, že midi sukne fungujú skvele v každom outfite a na každú príležitosť. Vybrať si môžete z rôznych materiálov od denimu, cez kožu až po satén. Na bežný deň vyberte denimovú sukňu, ktorú doplníte teniskami a bielym tričkom. Chystáte sa na svadbu? Žiaden problém, vybrať si môžete napríklad jemne áčkovú a doplniť ju saténovým topom. Následne môžete vymeniť top, topánky a využiť tú istú midi sukňu pri inej príležitosti v úplne inom outfite.

Žena v čiernej midi sukni

MINI SUKŇA

V rokoch 1960-1970, vtedy veľmi populárne midi sukne, prešli veľkou zmenou a to skrátením látky nad kolená. Aj keď história krátkych sukní siaha omnoho ďalej, v módnom priemysle sa stali populárnymi až v roku 1960.
Najstaršia zmienka o mini sukniach pochádza z novín Wyoming newspaper The Billings Gazette, ktoré opísali mini sukňu ako kontroverzný kus odevu.

Mini sukne sú skôr letnou záležitosťou a väčšina z nás ich nosí najmä vo voľnom čase. Denimová, alebo kožená mini sukňa je skvelým kúskom v šatníku a pomôže Vám vytvoriť štýlové outfity aj do chladnejšieho počasia. Mini sukňa je vo všeobecnosti akákoľvek sukňa, ktorá siaha nad kolená. Závisiac od konkrétnej sukne a dĺžky, musíte zvážiť vhodnosť na danú príležitosť. Ak je sukňa naozaj krátka a siaha iba do polovice stehien, je dobré ju kombinovať s hrubými pančuchami, "body" topom, poprípade skúsiť niečo iné a prehodiť dlhú košeľu, ku ktorej pridáte opasok. Krátka mini sukňa je vhodná na bežný deň, čo v krátkosti znamená na kávu s kamarátkami, nákup, alebo večer do kina. Mini sukňa, ktorá siaha tesne nad kolená je využiteľná aj do práce, na pracovný večierok, stretnutie a podobne.

Čierna kožená mini sukňa

ŠATY A TY

 

 


Zanechaj komentár

Tvoj komentár musí prejsť schválením pred publikáciou.

Táto lokalita je chránená testom reCAPTCHA a vzťahujú sa na ňu pravidlá ochrany súkromia a podmienky poskytovania služby spoločnosti Google.